Episodi 5. La inclusió educativa de les persones amb discapacitat a les universitats digitals
Description of Episodi 5. La inclusió educativa de les persones amb discapacitat a les universitats digitals
Amb motiu del 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, publiquem la cinquena edició d'UniCorners, titulada "La inclusió educativa de les persones amb discapacitat a les universitats digitals". Aquest nou capítol explora els principals obstacles que l'alumnat amb discapacitat pot trobar en l'accés a la universitat i com la universitat digital pot facilitar l'entrada a l'educació superior. A més, posa de manifest les necessitats específiques que sorgeixen un cop es comencen els estudis, així com les mesures adoptades per garantir l'èxit acadèmic en igualtat de condicions i reduir l'abandonament universitari. També es destaca l'experiència d'aquest alumnat un cop inicia els seus estudis superiors.
Ponents:
José Israel: és doctorat del Programa d’Educació i TIC (e-learning). La seva formació és Psicologia de l’Educació i els seus interessos de recerca inclouen la promoció de l'educació inclusiva en entorns d'aprenentatge en línia. Actualment treballa en un projecte centrat en la millora del suport acadèmic als estudiants amb discapacitat de la Universitat Oberta de Catalunya.
Mónica Cerdán: és doctora en Organització d'Empreses per la UPC (2009) i llicenciada en Investigació i Tècniques de Mercats per la UB (1999). Pertany, des del 2010, al grup de recerca i2TIC-UOC; ha estat professora pròpia al 2005 i consultora en l'assignatura de Creació d'empreses des del 2010. El seu àmbit de recerca és el disseny inclusiu i la cocreació d'experiències inclusives per a persones amb discapacitat.
Pilar Valdearenas: Alumni UOC, ha cursat el grau de Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades i actualment està realitzan el seu TFG de Llengua i literatura catalans, en la modalitat de col·laboració amb empreses en el Servei Lingüístic de la UOC. La de la Pilar Valdearenas Padial, reconeguda amb una de les beques Randstad dirigides als estudiants de la UOC amb discapacitat (2022), és una història de superació en la qual la decisió, amb gairebé 50 anys, de tornar a estudiar ha suposat un punt d’inflexió en un trajecte en absolut fàcil.Del seu periple vital, de la seva experiència com a estudiant de la UOC i de la beca que ha rebut ens en parla en aquesta entrevista uoc.
Justí Soriano: Membre del consell d’estudiants de la UOC. Graduat en Relacions Internacionals per la UOC, està actualment finalitzant el grau d'Humanitats a la mateixa universitat i estudiant el màster en Filosofia per als Reptes Contemporanis (UOC) i el de Filosofies de la Cura (UAB-UdG).
Moderador: Carles Sigalés. Professor dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació i Delegat de la VRDA per a l'ensenyament i l'aprenentatge inclusiu.