iVoox Podcast & radio
Download app for free

Podcast
Llevat dins la pasta
248
105
Llevat dins la Pasta és un programa de la Pastoral Obrera de Catalunya emès per Ràdio Estel.
Llevat dins la Pasta és un programa de la Pastoral Obrera de Catalunya emès per Ràdio Estel.
Manu Andueza i el treball a favor de les persones migrades
Episode in
Llevat dins la pasta
La qüestió de la migració és dels temes que avui es percep amb més tensió en el nostre món. I no pas perquè la mobilitat de les persones sigui una novetat -sempre n’hi ha hagut, en tota la història i en totes les cultures. Ni tampoc perquè aquesta mobilitat sigui un problema. El problema més aviat prové de la percepció que en té molta gent, que l’associa amb els conflictes. Una percepció atiada per alguns partits i que no es correspon a la realitat. Perquè utilitzar la migració com a cap de turc és rendible, com es demostra aquests darrers mesos als Estats Units d’Amèrica, amb Trump.
En canvi, el papa Francesc parlava d’acollir, protegir, promoure i integrar les persones immigrades, com un deure ineludible de l’Església. I és que si ens endinsem en el tema, més aviat podem contemplar una realitat molt complexa, amb reptes de futur que ens afecten a tots plegats.
Per parlar-ne, ens hem citat avui amb Manu Andueza, teòleg i psicopedagog, professor de secundària i també col·laborador de Cristianisme i Justícia.
21:34
Abraham Canales: el papa Francesc i el treball
Episode in
Llevat dins la pasta
Un dels accents que va posar el papa Francesc va ser en la importància del treball. Tota aquesta doctrina va ser recollida al llibre “No os dejéis robar la dignidad. El papa Francisco y el trabajo”, publicat l’any 2018 per Ediciones HOAC.
Per parlar d’aquesta qüestió i també del Jubileu dels Treballadors que s’ha celebrat a Roma, hem convidat l’autor del llibre i director de Noticias Obreras, Abraham Canales. L’Abraham és el responsable de Publicacions de la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC), de la qual és militant des de l’any 2004.
26:06
Gabriela Serra, l'imprescindible Fòrum Català per la Pau
Episode in
Llevat dins la pasta
El 14 de febrer de l’any passat, i en el marc de la II Jornada de la Pau, celebrada al Parlament de Catalunya, es va presentar públicament el Fòrum Català per la Pau, un procés participatiu de reflexió i debat que tenia un doble objectiu: crear una política pública de pau de Catalunya i reforçar les agendes i les capacitats d’incidència social i política de les organitzacions de foment de la pau catalanes. La Jornada va ser co-organitzada per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Lafede.cat.
Aquest passat mes d’abril s’ha iniciat un procés participatiu en aquest fòrum i, donat també el context en què es trobem, volem aprofundir en aquesta iniciativa. I ho farem amb Gabriela Serra, exdiputada al Parlament de Catalunya, activista en nombroses causes, i actualment presidenta del Consell Català de Foment de la Pau.
24:12
Anton Costas, un contracte social per a les bones ocupacions
Episode in
Llevat dins la pasta
En la vigília del Primer de Maig, hem llegit “Contra la desesperança, un contracte social per a les bones ocupacions”. Aquest article publicat a la secció “Laboratorio de Ideas”, del suplement “Negocios” d’El País, el passat diumenge 21 de gener aportava llum i esperança, precisament en l’any jubilar.
Per parlar d’aquesta qüestió i altres relacionades, hem convidat el seu autor, el professor Antón Costas Comesaña, president del Consell Econòmic i Social d’Espanya, i la persona que més ha freqüentat aquest espai en les sis temporades que portem.
25:30
Mercedes Vidal: per un transport públic eficient
Episode in
Llevat dins la pasta
Avui, festivitat de Sant Jordi, iniciem un programa amb un poema de Pepe Baena Iniesta que ens endinsa en la temàtica que us proposem: Olor entre vies
Olor entre vies
foscor entre línees
repetint-ne el cant
del treballador indignat.
Olor entre vies
dolor entre consignes
patint-ne el cant
del jove estudiant.
Olor entre vies
temor entre promeses
gaudint-ne el cant
del feble jubilat.
Olor entre vies
temblor entre pífies
compartint-ne el cant
de qualsevol aturat.
Fa només unes setmanes a diversos punts de Catalunya es desfermava un caos sostingut durant varis dies en la xarxa de Rodalies (sobretot, però més enllà i tot) de RENFE que va indignar milers d’usuaris.
Per una altra banda, el transport públic de qualitat és una necessitat. En un context -entre d’altres- de canvi climàtic, de crisi de disponibilitat (i preus) d’energies i de matèries primeres, es fa més necessari que mai posar en valor el transport col·lectiu de qualitat.
Avui, per a parlar-ne, tenim als estudis de Ràdio Estel la Mercedes Vidal Lago que és vicepresidenta de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic i militant de l’Acció Catòlica Obrera, ACO.
25:38
Cristina Martín: Sense casa no hi ha educació
Episode in
Llevat dins la pasta
Com ve passant, també aquest curs 2024-2025 ha estat marcat per la crisi de l’habitatge. Ara bé, en el present curs i en el món escolar està especialment prenent cos la indignació davant de la injustícia de la manca d’un sostre digne per a tothom.
Moltes de les criatures que estudien als centres escolars de casa nostra pateixen aquesta emergència, les conseqüències de la qual venen advertint els equips educatius. Aquests equips, tot començant per la població del Gironès Salt, s’han reunit, s’han trobat i han dit «Prou! No podem continuar posant-hi pedaços. Cal que hi actuem.»
Des de novembre fins al dia d’avui, per diferents comarques de Catalunya s’estan succeint rodes de premsa per tal de donar a conèixer a tothom aquest gran problema social que va des del trauma de l’infant que viu en carn pròpia un desnonament al patiment que li causa l’infrahabitatge, la pobresa energètica...
Avui tenim amb nosaltres la Cristina Martín Campo. Ella és delegada sindical d’USTEC·STEs (IAC) i membre d’una de les plataformes, la 080, que fan assemblees, debaten i actuen perquè tota la societat desperti i sapiguem que «Sense casa no hi ha educació».
Martín ens acostarà també al problema de l’habitatge que les persones que treballen al món escolar tenen i ens parlarà del protocol que alguns sindicats del sector junt amb la PAH i el Sindicat de Llogateres han elaborat.
20:11
La JOC a Catalunya. Amb en Jordi, l'Aina i en Miquel
Episode in
Llevat dins la pasta
Aquest any 2025, ja ho hem recordat en programes anteriors, es compleix el centenari del moviment de la Pastoral Obrera Joventut Obrera Cristiana, la JOC, que va ser fundada a Bèlgica el 1925 per Joseph Cardijn. Avui us volem acostar la realitat d’aquest moviment a casa nostra, de la mà del seu president, Jordi Carrasco Esperabé, del seu consiliari general, Miquel Álvarez i d’Aina Argueta, militant de la JOC.
26:09
Araceli Caballero i les "Maneras de vivir"
Episode in
Llevat dins la pasta
El passat dia 20 de febrer, un bon grapat de persones van omplir la sala de conferències del Museu diocesà de Barcelona. Les congregava la presentació del darrer llibre publicat per les Ediciones HOAC sota el títol “Maneras de vivir. Mucha gente pequeña, haciendo cosas pequeñas, está cambiando el mundo”.
Allí la presidenta diocesana de la GOAC, l’Érika Fabregat Muñoz, i l’autora de l’obra, l’Araceli Caballero Garcia, van introduir l’acte amb un animat diàleg.
El col·loqui tampoc no va estar exempt de dinamisme.
Araceli no és escriptora. Ha elaborat el llibre com a periodista i activista per un món on regni el bé comú i el respecte, per tant, dels drets humans de tota generació i amb especial èmfasi en la cura de les persones i de la natura.
A “Maneras de vivir” ens regala un munt de recursos i d’eines per ser aplicades cada dia i de manera natural tant personalment com comunitària.
21:44
Paco Martínez Hoyos i la història de la JOC a Catalunya
Episode in
Llevat dins la pasta
Aquest any 2025 es compleix el centenari d’un dels moviments cristians més significatius del segle XX: la JOC, Joventut Obrera Cristiana, que va ser fundada a Bèlgica el 1925 per l’aleshores capellà -i després cardenal- Joseph Cardijn. La JOC s’estengué ràpidament per Europa i pel món sencer. També arribà a Catalunya el 1932, i continua avui ben viu.
Per parlar-ne hem volgut trobar-nos amb una de les persones que millor coneix la JOC de Catalunya: l’historiador Francisco Martínez Hoyos. Ell va ser militant de la JOC a la federació del Besòs i va fer la seva tesi doctoral sobre la història d’aquest moviment, que va ser publicada per l’editorial Mediterrània l’any 2000 amb el nom de “La JOC a Catalunya. Els senyals d’una església del demà (1947-1975)”.
A més a més de les seves activitats de recerca històrica, que inclouen temes molt diversos, des d’aquesta Església que s’esforça a mantenir diàleg amb el món que li ha tocat viure, a la realitat de l’Amèrica Llatina, col·labora amb les revistes El Ciervo i Foc Nou, a més a més de La Vanguardia i revistes especialitzades d’història.
25:45
Jordi Soriano i els Rostres i reptes del món obrer avui
Episode in
Llevat dins la pasta
“Rostres i reptes del món obrer avui” és el títol d’una mostra fotogràfica que s’ha pogut visitar fins al 14 de març al claustre del Seminari Conciliar de Barcelona i ara està en itinerància. “Es tracta de 22 panells que a través de cites del pensament social de l’Església, de testimonis i d’imatges fotogràfiques ens proposen un itinerari per la vida del treball, del barri, de les lluites per justícia social, d’una Església profètica i esperançada”, com diu la directora de la Pastoral Obrera de Catalunya, Mercè Solé.
Per parlar-nos d’aquesta exposició tenim a l’estudi al president de l’ACO i també membre del Secretariat Interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya, Jordi Soriano.
17:56
Amor del Álamo, memòria de les dones
Episode in
Llevat dins la pasta
Corren temps d’involució. Sort que en paral·lel bufen vents de reflexió i acció esperançadores.
La memòria és el despertar dels pobles. Encara és més necessària la memòria històrica en el camp de les dones, perquè la invisibilització de les seves aportacions al món i al moviment obrer ha estat una constant des dels inicis de la revolució industrial, i perquè parlem d’una llosa patriarcal que també en els nostres dies pesa tremendament sobre nenes, dones, persones trans...
La nostra invitada d’avui, Amor del Alamo Margalef, va ser regidora a l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat del 1999 al 2007, amb responsabilitats polítiques en Dones, Persones amb discapacitats, Nova Ciutadania, Cooperació i Solidaritat… àmbits sempre vinculats a les persones.
Va ser membre de la sectorial de Dones de l’Assemblea Nacional de Catalunya.
De fa 5 anys és presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de Sant Boi, i forma part de la Junta de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC).
Tot just abans de la pandèmia, va fer una xerrada per a la GOAC sobre “Les dones als segles XX i XXI. Fites i reptes”.
22:28
Miguel Ángel Hernández, en defensa de la sanitat pública
Episode in
Llevat dins la pasta
Cada dia un clam ressona, amb la mirada implorant al cel i a l’acció a la terra: la sanitat cau a pedaços a causa de la seva privatització i, en proporció directa, l’esgotament físic i anímic creix en el personal que s’hi dedica. La Germanor Obrera d’Acció Catòlica va decidir en assemblea, a començament de curs, centrar la seva campanya diocesana en la defensa de la sanitat pública i del dret a la salut.
25:30
Miki Aragón i Blanca Aznar, preparant la Pasqua de l'ACO
Episode in
Llevat dins la pasta
El moviment Acció Catòlica Obrera, de la Pastoral Obrera, celebra comunitàriament la Pasqua des de l’any 1954, just un any després de la seva fundació. És per tant, una celebració molt identitària i nuclear. Per parlar de la història d’aquesta celebració i sobretot de la propera edició l’abril vinent, hem convidat al nostre espai a dues persones que formen part de la Comissió Re-Imaginem la Pasqua de l’ACO, Miky Aragón i Blanca Aznar, tots dos militants de l’ACO i participants habituals a la Pasqua.
24:58
Nuno Coelho, contra el racisme
Episode in
Llevat dins la pasta
La Fundació Pere Casaldàliga, que ja ha passat per aquest espai, impulsa la campanya “Construint Cultura de Pau”, centrada en combatre el racisme per construir una societat més justa i pacífica. Per reflexionar-hi, han organitzat un seguit de trobades i xerrades per diferents punts de Catalunya i per a l’acte central a Barcelona, han convidat a Nuno Coelho.
Coelho és un destacat activista brasiler, periodista i referent internacional en justícia social i igualtat racial. Precisament, al Brasil, l’Observatori Racial Dom José María Pires denuncia el permanent estat de lluita de la població negra davant “una estructura que combina racisme amb discriminació i exclou la població negra, malgrat els dictats constitucionals que propugnen la igualtat de drets. Aquests drets es violen diàriament”.
27:38
Alys Samson i Nour Torelló: perla pau a Palestina
Episode in
Llevat dins la pasta
Corren vents d’alto el foc sobre una Gaza polvoritzada, terroritzada i dempeus; aires d’amenaça i més enllà sobre una Cisjordània també humiliada i dempeus; corren temps d’assentada impunitat marcada no tan sols per les dècades de colonialisme i d’apartheid, de racisme i neteja ètnica sinó, a més, d’una imatge, d’un fet: Netanyahu rebut per Trump...
Per explicar-nos l’inexplicable, tenim a l’estudi dues representants de la unió de les entitats que ens han convocat a la ciutadania de Catalunya a no callar davant el genocidi: la CPCI (la Coalició prou complicitat amb Israel i la Comunitat palestina de Catalunya). Elles són l’Alys Samson Estapé i Nour Torelló.
L’Alys és activista feminista i antiracista i membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel. Va ser coordinadora europea del moviment Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS). Actualment és membre de la junta de NOVact, l’Institut Internacional de la Noviolència.
La Nour és filla de mare palestina originària d’Haifa. A Palestina treballa com a tècnica de comunicació i d’incidència. Màster en Moviments Socials, Conflictes internacionals i Periodisme de Construcció de Pau (UAB), reafirma la seva convicció en la comunicació com a motor de canvi. És professora al Màster de Gènere i Comunicació de la UAB.
25:17
Imma Cortès: per la salut laboral
Episode in
Llevat dins la pasta
Fa només uns dies coneixíem una sentència del jutjat social de Tarragona que condemnava una empresa química d’Alcover a una indemnització d’1,13 milions d’euros per a la família d’un dels treballadors de l’empresa. Es tractava d’un treballador que es va suïcidar al lloc de treball, a l’any 2020. Segons 3CAT, la sentència exposa que l’empresa no disposava de l'avaluació de riscos psicosocials obligatòria i que tampoc no es van aplicar mesures de vigilància de salut davant l’estat d'estrès i angoixa en què es trobava el treballador. Es tracta d’un fet molt greu i reconegut com a accident laboral. Fa uns dies, també vàrem haver de lamentar un altre accident mortal al Port de Barcelona.
Els accidents mortals laborals són un gran llast a casa nostra, i també hi ha d’altres afeccions de salut lligades a la feina.
Avui parlem d’aquest tema per la importància de preservar la salut a la feina. I ho fem amb la Immaculada Cortès Franch, metgesa, i cap de Servei de Salut i Treball (SERSiT), i de la Direcció de l’Observatori de Salut Pública (DOBSAL) de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
28:34
Paco Porcar i la Doctrina Social de l'Església
Episode in
Llevat dins la pasta
La Doctrina Social de l’Església és un ric patrimoni de saviesa que l’Església ha anat adquirint progressivament en els temps contemporanis, com a resposta als reptes de les realitats canviants en els àmbits humà i social. I no es tracta de receptes, sinó de principis de reflexió, criteris de discerniment i orientacions per a l’acció, a fi de contribuir a un món social conforme a la justícia del Regne de Déu.
Avui parlarem d’aquesta qüestió amb en Paco Porcar Rebollar. Ell viu a la Vall d’Uixó (Castelló). És laic i militant de l’HOAC (la Germanor Obrera d'Acció Catòlica); llicenciat en Història Contemporània i diplomat en Ciències Religioses; ha estat responsable general de Formació de l’HOAC i responsable de la revista “Noticias Obreras”; col·labora amb el Departament de Pastoral del Treball de la Conferència Episcopal Espanyola, i és l’autor del llibre Una història d'alliberament: Mirada cultural a la història del moviment obrer (Ediciones HOAC).
Paco visita regularment Catalunya sempre que li demanen els moviments de la Pastoral Obrera. En la darrera ocasió, els dies 16 i 17 de novembre, la GOAC el va cridar per impartir un Curset sobre la Doctrina Social de l’Església.
25:23
Clara Serrano i Pau Vall: "L'edat imminent"
Episode in
Llevat dins la pasta
“On hi ha balcons amb roba estesa, hi ha classe obrera”, deia el bisbe Antonio Algora, que molts anys va ser el responsable de la Pastoral Obrera. El 13 de desembre passat s’ha estrenat la pel·lícula “L’edat imminent” on veiem la vida quotidiana de la gent senzilla, amb roba estesa als balcons de Nou Barris.
Avui volem parlar d’aquest film del Col·lectiu Vigília amb dos dels seus components, Clara Serrano Llorens, directora i Pau Vall, guionista i director de fotografia.
18:24
José Luis Vázquez Borau: per conèixer Madeleine Delbrêl
Episode in
Llevat dins la pasta
El passat 24 d’octubre es va presentar al Seminari Conciliar de Barcelona, el llibre "Madeleine Delbrêl. Una mística en el mundo obrero". L’autor és José Luis Vázquez Borau, doctor en Filosofia i Teologia, escriptor, president d’honor de l’Institut Emmanuel Mounier de Catalunya i fundador de la Comunitat Ecumènica Horeb-Carles de Foucauld. Avui el tenim amb nosaltres per aprofundir en aquesta dona, un dels testimonis cristians més atractius del segle passat i, creiem que, de molta actualitat. Una figura sobre la qual ja hem parlat anteriorment al nostre espai.
22:45
Joan Mate i Pepe Rodado: per un treball decent
Episode in
Llevat dins la pasta
L’any passat, per celebrar el dia del treball decent que se celebra el dia 7 d’octubre arreu, la plataforma Església pel treball Decent va organitzar un acte al Museu Diocesà i un acte públic a la plaça de la Catedral de Barcelona.
Volem saber més d’aquesta Jornada (com es va celebrar a Barcelona) i també de la mateixa plataforma Església pel Treball decent i per això hem convidat a dos dels seus membres: Joan Mate i Pepe Rodado.
24:23
Creator' lists View more
Temporada 2024-2025
9
0
Temporada 2023-2024
0
0
Temporada 2022-2023
41
3
You may also like View more
Xerrades amb el germà Eladi Freixa
Uneix-te a casa nostra d'espiritualitat i deixa'ns guiar-te en un viatge cap a l'autoreflexió, la connexió espiritual i l'expansió de la consciència i el nostre Jo interior. Subscriu-te ara per nodrir la teva ànima i créixer espiritualment amb nosaltres!
Updated
Entre el No Ser y el Ser
Este programa, cuyo título es "Entre el No Ser y el Ser. Antología para hamacados", se compone de audiciones de textos del cuaderno homónimo, publicado en 2017 por la editorial zaragozana Libros del Innombrable como volumen no. 3 de su colección Aleteo de Mercurio. Ahora se presentan como locuciones breves con las voces del Ateneo del Agartha para que el oyente pueda escucharlos concentradamente allí donde se encuentre, si es su deseo, y pueda practicar el noble y antiguo arte de la memoria. Programa integrado en el anillo telemático de SYMBOLOS, https://www.symbolos.com. Updated
Taberna Hermética
Espacio radiofónico cuyo título evoca a la deidad que lo patrocina, Hermes, el dios de los mensajes, heraldo divino y guía de las almas, y a la taberna, un lugar "sano, placentero y caliente" en el que se producen los encuentros que aligeran el corazón y liberan de las ataduras. Los podcasts de Taberna Hermética son pequeñas obras de teatro de voces en las que se brinda alegremente por los dioses y los ancestros y se comparte con los oyentes el asombro ante el misterio. Con la colaboración de los miembros del Ateneo del Agartha. Programa integrado en el anillo telemático de SYMBOLOS, https://www.symbolos.com. Updated