iVoox Podcast & radio
Download app for free

Podcast
Podcast mossegalapoma
703
611
Cada setmana, des de fa ja 18 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.
Cada setmana, des de fa ja 18 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.
Ciència Ficció, Andy Weir i consells tecnològics en companyia de l’amic Dani Aragay – Programa 622
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Avui parlem d’escriptors de Ciència Ficció, en concret de l’Andy Weir i reservem, pel final, per comentar petits consells tecnològics.
PART 1
La prèvia – Ulleres noves i l’Andy Weir.
Teoria de la conspiració sobre física alienígena.
Feu servir el ChatGPT durant els viatges.
PART 2
Deixo Arc Browser i torno a Safari. 2 motius principals
Ja fa temps que tinc la mosca darrera l’orella pel fet que Arc Browser no incorpora un servei per Exportar bookmarks. En el millor dels casos és sobèrvia i en el pitjor és una estratègia premeditada de “vendor locking”.
Com Arc Browser està basat en Chromium (i Chromium és Google), en la darrera actualització hem vist el que ja ha passat amb Chrome: el bloqueig de certes extensions per a bloquejar anuncis i tracking. Ara el bloqueig de Adblock+ també ha arribat a Chromium.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Dani Aragay – Metapodcast) Meta Podcast en català d’en Dani Aragay “EspaiPod.cat”.
(Tomàs – Càmera vigilància) Càmera Vigilància indoor Aqara – compatible homekit i iCloud.
(Pep Vinyoles – Muppets) Veient que entrem en fase Muppets, us recomano molt un conjunt d’episodis del podcast El Descampao, on tracten la biografia d’en Jim Henson, pare d’aquests personatges , malauradament ara només a iVoox, però crec que realment val la pena.
(SinnerBOFH – Aranzels) De debò, en Trump té una estratègia econòmica. Mireu-vos aquest vídeo de “The Economist” fins al final. En els darrer minut expliquen el perquè aquesta estratègia econòmica és una merda.
(SinnerBOFH – Més aranzels) Per ser rellevant respecte el darrer programa, Una hora de explicacions (en anglès) sobre els aranzels que s’ha tret en Trump del cul del ChatGPT. Brutal. Molt recomanable.
01:53:36
La nova generació de robots humanoides – Programa 621
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi comptem amb la presència de l’amic Josep Ruano i parlem del moment actual, del paper d’Europa en aquesta crisi i de la nova generació de robots humanoides.
PART 1
“Estic molt content”
Comentaris d’en Josep sobre l’episodi de “La Fí del Món”
PART 2
Com pot afrontar Europa el moment actual.
“The Man in the High Castle”
Opinió d’en Chris Murphy sobre els aranzels i el què signifiquen.
La nova generació de robots humanoides.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ludo – Nintendo) Ja disponible la Nintendo Switch 2
(Víctor – Astronomia) Pels amants de l’astronomia i astrofísica, el mestre Joan Anton Català ara te el seu podcast, molt recomanable.
(Guillem – Eina de dictat) En Ludo recomanava una eina de dictat per Mac. Per els “altres” con jo que vivim amb la vergonya de fer servir Windows m’han recomanat “Whispertyping”. Basada amb IA, GPT, i altres mandangues que li donen una aura super cool.
(Rub – economia) Us proposo l’escolta d’aquest podcast – del minut 16:54 al 33:20 – una mica d’informació sobre l’euro digital (histories per a no dormir)
(Marc – IA i datacenters) Un article molt interessant sobre el món de la IA i com aquesta és connecten els clústers en un entorn de datacenter.
(Josep – Albert Molins) Llibre – “Comer sin pedir permiso”.
(Josep – Albert Molins) Llibre – “Esmorzars de Forquilla”
01:24:39
Recursos per analitzar “La fi del món” – Programa 620
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En resposta a la proposta de varis oients, en Marc s’ha preparat un conjunt de recursos per ajudar a analitzar “La fi del món”
PART 1
Recursos per analitzar “La fi del món”
ChatGPT 4 multimodal
Pecat de l’excepcionalisme tecnològic
“Ray Dalio” “Principels for Dealing with the Changing World Order” (YouTube)
“Balaji Srinivasan” – Autor 23andMe – “The Network State”
Alexandre Deulofeu (web)
PROPOSTES MOSSEGUIS
(SinnerBOFH – Amy West) Presentació de la futuròloga Amy Webb a South By South West (SXSW) del treball de recerca sobre per on aniran els trets en tecnologia i de quins temes hom discutirà a MossegaLaPoma en plan cunyat. Una hora molt ben utilitzada. De debò.
(SinnerBOFH – John Gruber) En aquest article/comentari a un Webpost sobre el bizantí sistema d’aceptació i distribució d’Apps que crítica i exposa a l’Apple Store. Per punts extres, llegiu també el Webpost que enllaça.
51:33
Tesla, Elon Musk i Varufakis – Programa 619
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Ens hem tornat els avis dels “Muppets” parlant de Tesla, Elon Musk i en Yanis Varufakis.
PART 1
Els problemes dels tràmits amb l’administració.
Tesla i l’Elon Musk
Varufakis
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Tomàs – Llibre) “Comportar-se com Adults” Yanis Varufakis
(Norman – Sèrie) La sèrie Pantheon. És d’animació sobre IA, o millor dit UI (uploaded intelligence). Un guió molt original. Jo l’he vist a la plataforma torrenting.
(Rub – GitHub) Una llista a GitHub de projectes de codi obert, “self-hosted” i empaquetats amb docker
(Rub – Música) Un paio brillant que està muntant cançons generades per IA amb textos legals. A Apple Music i a Spotify
(Sinner – Documental) De vegades he deixat caure el nom “Peter Thiel” tot xerrant sobre els USA, eleccions americanes, Elon Musk, i feixisme als USA. Si en voleu saber més sobre aquest Pàjaru d’en Peter Thiel, mireu-vos aquest documental a Youtube . 18 minuts en anglès força entenedor i a baixa velocitat.
50:48
La producció musical avui en dia amb la IA i els retards d’Apple Intelligence amb Siri – Programa 618
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En l’episodi d’avui ens acompanya, a la primera part, l’amic Dani Aragay i parlem de la producció musical actual i la IA.
A la segona part analitzem el retard d’Apple en l’anunciada integració d’Apple Intelligence amb Siri.
PART 1
Producció musical avui en dia amb la IA, en companyia d’en Daniel Aragay.
PART 2
Retards en l’arribada d’Apple Intelligence a Siri
A Apple el seu marketing li ha jugat una mala passada i ha sortit a anunciar que la integració d’Apple Intelligence amb Siri es retardarà fins 2026.
El problema aquí és Siri, que continua sent, fins que no arribin les millores, l’assistent inútil al que estem acostumats.
Cal tenir present també que el model d’Apple d’IA, al prioritzar l’execució en local, no té, d’entrada, la potència que les IAs que s’executen en el Cloud.
El problema de la IA amb la seguretat.
La IA de Google ja disposa del català. La nostra llengua estarà disponible en Gemini per resumir contingut existent o generar-ne de nou en les aplicacions d’ofimàtica de l’empresa: Docs, Sheets, Drive, Meet i Gmail. Aquesta opció estarà disponible només de pagament per aplicacions de Google Workspace per empreses i escoles.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Dani Aragay – Música) Doctor Mix a YouTube
(Marc – Dictat en Mac) Eina de dictat en el Mac: MacWhisper
(Andreu Guinart – càmera) Per les nits de insomni o quant els dropos de la casa blanca obren la boca! Una mica de directe per relaxar-se. Una entitat té 2 webs cama sobre un niu d’aguiles calbes Jackie i Shadow. El niu és a Big Bear Valley a les muntanyes de San Bernardino al sud de Califòrnia. A 45 metres de terra, en un arbre de Jeffrey Pine.
(Pere Montpeó – TypeScript) Pels més cafeters del grup (i tenim la desgràcia de treballar amb JS) ahir Microsoft va anunciar q porta Typescript a Go, x10 de millora. Tan de bo tenir-ho avui mateix, val molt la pena el vídeo.
(Sinner – Pink Floyd) Pink Floyd ha netejat el concert original “Live in Pompeii”, i en Steve Wilson n’ha fet un Remix de l’àudio. I ara volen compensació econòmica per aquesta feinada. A part d’assistir al concert als cinemes que vaig dir a l’altra proposta, podeu comprar el concert en Vinil, CD, DVD, Blue Ray (i tauletes d’argila amb transcripció a escriptura cuneïforme pels Mosseguis més retro-moderns). Si els hi doneu el vostre correu-e, rebreu un codi de descompte del 15%.
01:20:28
Conversa amb Daniel Aragay – Minuts Mosseguis 087
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Conversa amb en Daniel Aragay.
En Dani és un podcaster de llarguíssim recorregut. Va començar a fer podcàsting al 2005! amb el seu podcast “Haciendo el Sueco”. En Dani viu a Suècia de fa més de 15 anys i amb el seu podcast personal relata el seu dia a dia.
Ara s’ha animat a treure una versió en català del seu podcast “Fent el Suec”.
Procés de “in-housing” del podcast
Crea i gestiona el teu propi hosting amb YunoHost
CastoPod: Servei específic per a crear i gestionar podcasts i el seu RSS.
Crear guions i transcripcions per mitjà de Claude.ai
01:02:01
Novetats de hardware d’Apple – Programa 617
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Nova tertúlia setmanal sobre tecnologia. En aquest episodi, entre d’altres temes, comentarem el nous iPads, MacBook Air i Mac Studio d’Apple.
PART 1
Parlem del nou hardware presentat per Apple aquesta setmana.
Les 16GB de RAM s’han convertit en us estàndard.
Processadors Apple Silicon vs Intel i la substitució de processadors de comunicacions (modem) de Qualcomm als fabricats per la pròpia Apple. (iPhone 16e).
PART 2
Continua en marca una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard. (uns 500 €).
Anunci d’un proper episodi de minuts mosseguis amb una entrevista al podcaster Daniel Aragay. En Dani és un podcasters de llarguíssim recorregut. Va començar a fer podcàsting al 2005! amb el seu podcast “Haciendo el Sueco”. En Dani viu a Suècia de fa molts anys i amb el seu podcast personal relata el seu dia a dia. Ara s’ha animat a treure una versió en català del seu podcast “Fent el Suec”. Un altre tema del que vull parlar amb en Dani és la seva darrera experiència de migrar els seus podcast a “in house”.
Les experiències fracassades de fer servir Bitcoin com a moneda de curs legal: El Salvador i el FMI, la República Centroafricana, i d’altres experiències delictives com les de Milei i LIBRA.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Pere Montpeó – Sèrie) No se si ja s’ha fet, però no puc deixar de recomanar Severance, ara per la temporada 2. Em recorda molt la sensació de quan va sortir Lost. No saps on van ni perquè, però enganxa.
(Rafel Jesús – Skype) Per si hi ha algú que l’utilitzi. Skype tanca la paradeta. (Notícia a ArsTechnica)
(Radurdin – Terry Pratchett) Parlant de Pratchett s’ha de recomanar sempre, encara que en aquest cas no recomanaré el Diskworld si no la seva saga (almenys a l’inici, la va començar amb un altres escriptor i els últims llibres ja havia mort) de “La Tierra Larga” on explica que hi ha infinites terres en paral·lel i es pot passar d’una a la següent amb una màquina alimentada per una patata. Con tot Pratchett, per riure i pensar.
(Rub – Firefox) Compte! Firefox canvia les seves ToS.
01:18:33
Conversa amb en rub sobre ia, desenvolupament i coses interessants – minuts mosseguis 085
Episode in
Podcast mossegalapoma
Podríem agafar una IA que fes la transcripció i fes un resum del que hem parlat, però estem massa ocupats fent coses amb IA… haureu d’escoltar l’episodi :-p
42:40
USA i geopolítica amb SinnerBOFH – Programa 616
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Avui parlem amb l’amic SinnerBOFH, que viu fa anys a Carolina del Nord, sobre l’actualitat dels Estats Units i la geopolítica.
PART 1
Iannis Varufakis – Audiollibre – TecnoFeudalisme
Vídeos generats amb SORA d’OpenAI
USA I Geopolítica amb l’amic SinnerBOFH.
PART 2
Continua en marca una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard. (uns 500 €).
Dani Gaya – Projecte Personal – Analitza els àudios de mossegalapoma i genera una bbdd de propostes, etiquetades.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ramon Maria Gallart – Computació Quàntica) Article amb unes reflexions d’en Satya Nadella, CEO de Microsoft, sobre Computació Quàntica.
(Ramon Maria Gallart – USA i Geopolítica) Article llarg però molt interessant. Tot i que centrat en els USA, té ramificacions mundials.
(Radurdín – Algoritmes) En relació al tema de l’algoritme, les pel·lícules i els llibres: “Cine con cosas” de l’Arturo González-Campos. És un dels Todopoderosos (podcast molt recomanable) i l’argument del llibre és precisament aquest, parlar de films que l’algoritme ha decidit que no existeixen, que han desaparegut de les plataformes i només es poden aconseguir en format físic (sent legals, clar). De veritat que és molt interessant i et descobreix joies que no sabies o no recordaves.
(SinnerBOFH – News) Pels qui tenim una edat i no tenim un pel de tontos, la desaparició de “les Nius” (USENET) , os recomano el succedani Reddit. En compte de canals de Nius, hi ha “SubReddits”. N’hi ha de fantàstics, de ben específics i de generalistes. Els més grans tenen moderació i fan un * PLONK * als Trolls.
(Dani Gaya – Llibres i Música) Estic llegint llibres del Murakami, i com que és un escriptor que li agrada molt la música, sobretot jazz – doncs aprofito per descobrir-ne les peces a Apple music, és un 2×1, i, per cert, si voleu gaudir-ne n’he fet una llista a Apple Music.
(Pere – DNI) Un servei q s’executa en local per afegir una marca d’aigua a documents d’identitat abans de compartir-los. Sempre m’ha posat els pels de punta enviar el DNI en PDF per mail, ves a saber con acaba
(Albert Marcet – Raspberry Pi) Si algú està en la situació de tenir una raspberry Pi connectada i fora de l’abast físic, hi ha una opció de connexió remota a través d’un servei propi de raspberry, està en fase Beta però és molt ideal per casos, com el meu, de tenir una raspberry en una ubicació remota amb una connexió 4G i un CGNAT que l’operadora no li dona la gana de treure’m (si, ho se, l’opció de canviar de companyia és molt interessant). El sistema és diu raspberry Pi Connect.
(Ernest Forts – Feed Unic) Tapestry una app iOS que continua el concepte del feed únic del que parlava fa unes setmanes i ofereix combinar, en un timeline cronològic, tots els teus continguts i comptes preferits d’espais com Reddit, Bluesky, Tumblr, Mastodon o qualsevol font RSS, entre d’altres.
(Ernest Forts – Unsubscribe) Unsubscribe: parlant de identitat digital i fer neteja del correu i subscripcions, no ho he provat però té bona pinta.
(SinnerBOFH – Sèrie) Ara que ningú està subscrit a Netflix, és el moment ideal per recomanar una sèrie de Netflix (si, ja ho se, hi ha molt FdP fent recomanacions aquests dies). La sèrie es diu “The Recruit” (suposo que en castellà en diran “El Recluta”) i va d’un advocat tot just sortit de la facultat, que fitxa pel departament legal de la CIA. Quan només hi porta una setmana, li fan una novatada in ha de cercar entre un munt de correspondència de tarats que escriuen a la CIA a veure si hi ha cap carta que no ve d’un tarat… y hasta aquí puedo leer. D’embolic en embolic i tiro per que me toca, i tens una sèrie d’acció diferent sobre espies, advocats, companys de pis i situacions rares. De moment, dues temporades força bones i ben entretingudes.
01:29:55
Reclamar la teva identitat digital – Programa 615
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi parlem de com reclamar la teva identitat digital i del concepte de “deep research”.
PART 1
La falsa dicotomia de “sempre complir les lleis de cada país” en el cas d’Apple.
Reclamar la teva identitat digital – connectant amb IA – deep research
PART 2
Continua en marca una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard. (uns 500 €).
Apple anuncia el nou iPhone 16e
Seguiu el podcast d’en Cory Doctorow
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Albert Marcet – Ràdios espia) Ràdios espia: què són i com funcionen les misterioses “number stations” – Notícia a 3cat – Radars OTH (Over The Horizon) en freqüències HF també de radioaficionats.
(Ramon Maria Gallart – Humane) No sé si recordeu una companyia que es deia humane que va fer el AI Pin (tipus telèfon que es gestionava amb gestos). Doncs han plegat (HP els ha comprat) i tots els que van comprar l’aparell $499, no era barat), es queden sense funcionalitat a partir del 28/2 (article a TechCruch)
(Rub – Accessibilitat) Una col·lecció de fonts pensades per a la legibilitat, gratis (amb opció de donació)- Braille Institute
01:21:02
Webapps i de com fer la migració del gmail, amb Javi Moreno – Programa 614
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi tornem a tenir la visita de l’amic Javi Moreno, amb qui parlarem sobre les Webapps i de la migració del correu per sortir de gmail, entre d’altres temes.
PART 1
Webapps
PART 2
Continua en marca una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard.
Com moure correu de gmail a un altre servei.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Javi Moreno – llibres) Sèrie de llibres curts de la Marta Wells
(Javi Moreno – Sèrie) “The fall of the House of Usher” – minisèrie a Netflix
(Dani Gaya – Apple) Per a tots aquells que tenim dos comptes d’Apple, ja que vam tenir compte d’app store abans d’existir iCloud, per fi podem fer fusionar en una sola. (encara no a la Unió Europea)
(Rafel Jesús – Xina) En Tomàs i en i Raul comentàveu en el darrer episodi que la Xina havia canviat, jo diria que ha avançat, interessant article. Per si en voleu parlar.
(Rafel Jesús – Nucli de la Terra) El nucli de la Terra no només ha reduït la seva velocitat, si no que també està canviant de forma (article)
(Rub – Atrocity) Audacity 4 ja permet l’edició de pistes fent servir tota la capacitat de Core Audio
01:31:41
El posicionament tecnològic de la Xina i Telegram Premium – Programa 613
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi parlem del posicionament tecnològic de la Xina i de Telegram Premium entre d’altres temes.
PART 1
DeepSeek, un altra punt de vista
Sklum, Xinesos amb seu a València. Productes de qualitat acceptable, molt econòmics però amb un servei postvenda i d’atenció al client horribles.
PART 2
Continua en marca una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard. (uns 500 €).
Telegram Premium.
Cripto update.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ramon Maria Gallart – Festa) Si algú baixa per la meua terra (El Montsià) el 23/2, que sapigueu que és la festa de l’arròs i la carxofa a Amposta!
(Josep Ruano – Cuina) Projecte de “Cooklang – Recipe Markup Language”
(Rub – Pebble) El rellotge intel·ligent “Pebble” no ha mort, sembla que torna.
(Victor – Museu Alien) Per si algú li interessa formar part d’un projecte trempant. S’està cercant fiançament per ampliar l’espectacular Museu Alien actual i convertir-lo en el primer museu de la ciència ficció d’Europa. Jo ja m’hi he apuntat com a founder i apart de merchandising i entrades, el meu nom sortira a les pantalles verdes de la nostromo del nou museu 😉💪. No hi podeu faltar! Apunteu-vos-hi! I passeu-ho si us plau! Es un projecte molt maco fet per una colla d’amics amants de la saga alien.
01:32:29
DeepSeek segona part – Programa 612
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta setmana tornem a parlar de DeepSeek i del seu impacte dins el context de la IA actual.
PART 1
(Proposta) “The Ancient City” de Numa Denis Fustel de Coulanges – Disponible a Audible
La paradoxa d’en Jevons.
PART 2
Encetem una campanya especial a l’Aixeta, amb donacions puntuals i amb un objectiu d’assolir: poder finançar la subscripció anual a l’estudi virtual de StreamYard. (uns 500 €).
Ursula Von der Layen
Els nous Tests de Touring
Què vol dir “Destil·lar” en el món de la IA
01:29:32
Deepseek: la xina i la ia – programa 611
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Parlant de la Xina i de la IA amb l’exemple de DeepSeek i de l’existència d’una mena de religió basada en l’existència de la simulació tipus Matrix.
PART 1
La Xina i la IA – Deepseeck
PART 2
Anècdota d’en Tomàs amb Movistar que l’ha portat a canviar a un altre proveïdor d’Internet local: VERA.
Proposta d’en Ludo – nou vídeo de com lacar guitarres.
Nou moviment religiós sobre l’existència de la hipòtesi de la simulació (Matrix)
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ttyler – Sèrie) Avui recomano Beast Games a Prime Video. Una serie “diferent” 😂 que ens ha enganxat
(Rafel Jesús – Sèrie) El Món segons Kalev (Una sèrie que de ben segur agradarà a en Ludo)
(Dani Gaya – Utilitat) Web recomanada per conversió de mètriques: Convertive
(Andreu Guinart – Cartografia) L’Institut Cartogràfic i geològic de Catalunya presenta uns mapes aeris (ortomapes) en què es veu una fotografia actual i es pot posar una lupa amb un desplaçament en el temps.
(SinnerBOFH – Guitarres i Armes) No tothom pot ser com en Ludo, un enginyer al qui li agraden les guitarres i les maquines i fa guitarres amb maquines. Hi ha gent molt bestia arreu del mon. Si, un enginyer suec (si, de Suècia) a qui li agrada la música (i, pel que es veu, les armes) decideix que vol fer música a base d’infringir dolor als components d’una coral. Tant el resultat com el camí son terriblement hilarants: Gun Piano.
01:10:32
Nova Nintendo Switch 2 i l’estafa de Honey – Programa 610
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Nova tertúlia setmanal sobre tecnologia parlant de la innovació de la nova Nintendo Switch 2, l’estafa de Honey i el moment Bitcoin.
PART 1
• ⁃ Nova Nintendo Switch 2 – Tràiler oficial
PART 2
L’estafa de Honey (un add-on / complement de navegador gratuït)
El moment de Bitcoin
Totes les big tech donen 1M $ inauguració Trump.
01:16:03
25 aniversari de OS X i el nou hardware d’Nvidia per IA – Programa 609
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
MacOS X compleix enguany 25 anys. En fem un repàs de què va suposar per nosaltres passar-nos a Mac al 2007 i l’evolució del software.
Per altra banda, Nvidia ha presentat nou hardware específic per IA al CES de Las Vegas, entre d’altres novetats un PC domèstic amb 1 petaflop: Project Digits
PART 1
Mac OS X compleix 25 anys.
Àudio, vídeo i fotografia. Exemples de software especialitzat que ja no fem servir.
PART 2
Els nous models d’IA per a execució local – en quin hardware?
Project Digits, el nou Ordinador AI Personal d d’Nvidia, presentat enguany en el CES de Las Vegas.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(SinnerBOFH – Davinci) L’editor de vídeo DaVinci Resolve, de Black Màgic Design. És gràtis, família! Editor de vídeo no-lineal multi-plataforma (MacOS, iPadOS, Linux i fins i tot Windows). Està xul·líssim. Hi ha tutorials per tots llocs, fins i tot a la web de Black Màgic. Suporta Plugins, i n’hi ha la tira de franc.
(David S – Sèrie) Bon any nou mosseguis. Sunny d’AppletTV+. Una sèrie que passa a Japó amb un fons domèstic, la jacuza i altres trames. Més entretinguda del que esperava.
(Kabuto – Sèrie) Es tracta de “No vengas a casa“ la trobareu a Netflix. Sèrie de Thailandia que sembla que et porta pel camí de típica sèrie de por, fantasmes i mogudes sobrenaturals però que no van per aquí els trets. No et puc dir més perquè seria espòiler, estic bastant segur que us agradarà més d’un d’aquí.
01:07:01
Tertúlia sobre radioafició 12 – Minuts Mosseguis 084
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Tot just a punt de començar el 2025, un nou episodi de minuts mosseguis centrat en la radioafició. Una conversa amb els amics EA3IPX (David) i EA1IVB (Xavi – CQ en frecuencia) i un servidor EA3IMR (Tomàs)
Repassem les novetats en les nostres respectives estacions de ràdio, experiències i parlem d’antenes, lineals, SDR Hermes Lite 2, radars OTH i el problema de la RF en el shack.
Esperem que us agradi aquest episodi i us desitgem el millor per aquest nou any 2025. Bona ràdio!
Parlem de canvis de QTH, funcionament i rendiment d’antenes i lineals.
Solució per HF de transceptor SDR Hermes Lite 2 + lineal (ON7OFF)
Radars OTH “Over The Horizon” – Wikipedia
RF en el shack: què és i com combatre-la.
El problema de les bobines
Cable i connectors
Choques
02:10:32
Viatge a Redmond i Homelab a casa amb Javi Moreno – Programa 608
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En companyia de l’amic Javi Moreno parlem del seu darrer viatge a Redmond, la seu central de Microsoft i de la instal·lació domèstica d’un Homelab, entre d’altres temes.
PART 1
Intro extensa i dispersa.
PART 2
La seu central de Microsoft a Redmond (viquipèdia)
Microsoft i l’aposta per la IA.
HomeLab – El perquè i casos d’ús d’un servidor domèstic. (article a Linux Handbook) – Tailscale (com a app exemple per configurar un HomeLab)
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Josep Ruano – Llibre) Opus: “The Cult of Dark Money, Human Trafficking, and Right-Wing Conspiracy inside the Catholic Church” – Revisió a Goodreads – edició en català per Portic
(Oriol Rius – Gestió) Casualment he descobert Wallos i he pensat en tu, Tomàs, una eina OSS per la gestió de les teves subscripcions personals.
(Rub – Touchbar) Una touchbar externa i per usb-c: Flexbar
(Guille – Sèrie) En Kevin Keli fa aquesta recomanació Netflix està emetent una sèrie dolça, amable i, de vegades, divertida sobre la vellesa i una residència de gent gran. A Man on the Inside està creada per Michael Schur, qui també va fer The Good Place, The Office i Parks and Recreation, però aquesta és més tranquil·la i menys atrevida. Té 8 episodis molt curts i fàcils de veure. És la cosa més commovedora que hem vist des de Ted Lasso.
(Rub – Zetatesters) Zetatesters “ha tornat” i recomano el darrer episodi sobre el temps lliure.
(Jordi Artés – Associació) No sé si coneixeu l’associació BIB (Bioinformàtics de Barcelona).
(Andreu Guinart – Sèrie) Masters of the air – Apple TV+ Durant la Segona Guerra Mundial, els aviadors del 100è Grup de Bombardeig van arriscar les seves vides en missions perilloses sobre l’Alemanya nazi, lluitant contra el fred extrem, la manca d’oxigen i el terror del combat a gran altura. Molts van ser abatuts, capturats o morts, mentre que alguns van tenir la sort de tornar a casa. Aquesta nova sèrie, produïda per Steven Spielberg, Tom Hanks i Gary Goetzman, explora el preu que tots van pagar. La versió aèria de Band of brothers.
(Rub – Lector de RSS) RSS Guard, un lector de RSS Open source.
(Rub – AI) La millor App sobre Intel·ligència Artificial
(Rafel Jesus – Xina) Les polítiques de EEUU fan que Xina i altres països siguin autosuficients tecnològicament? (article a MobileWordLive).
(Rub – Linux) A Linux els AppImage son “semblants” als .dmg d’apple, però son ja la app executable (no un zip) i no t’has d’estar d’òsties de paquets i dependències.
02:12:57
Ipads i la despesa digital per alumne, i els límits del mac studio, – programa 607
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi debatem perquè l’escola concertada obliga a comprar iPads per educació i en qüestionem el model actual.
En Marc té un nou Mac Studio dels grossos i n’ha trobat els seus límits.
PART 1
La concertada obliga a la compra d’un iPad per educació + funda + assegurança + llicències. A més és un iPad “capat” per l’escola.
PART 2
El Marc ha trobat els límits del Mac Studio
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Radurdin – Ciència Ficció) Moltes vegades us he recomanat en John Scalzi, un escriptor (sobretot) de ciència ficció que té una mirada molt àcida i molt divertida. Estic llegint ara “Starter Villian” (fins on he vist només està en anglès de moment) que treballa més o menys la mateixa base de les seves novel·les. Una persona que no té res a perdre es veu de cop i volta en una situació que la supera per tot arreu. La qüestió es que la situació a cada novel·la és més inversemblant que l’anterior, però t’ho passes tan bé que li perdones. Molt recomanable si voleu llegir una cosa lleugera (però també té càrregues de profunditat). I es pot llegir molt bé en anglès, em recorda Asimov, prosa senzilla.
(SinnerBOFH – Amèrica vs Europa) una YouTuber Nord-Americana ubicada a Alemanya ha començat una sèrie de vídeos setmanals (en anglès) per mirar d’explicar com pensen els americans, per a un públic europeu. Als seus altres vídeos del canal explica i compara la vida i els sistemes europeus VS els americans. Molt interessant el primer episodi d’aquesta aquesta sèrie:
(Ramon M. Gallart – Intel) Quan envio aquesta proposta fa només 4 hores que el CEO d’Intel ha anunciat públicament la seva renuncia (Notícia a Reuters).
01:20:08
èxode de x a bluesky, hacking de chatgpt i el temor del nou mandat de trump – programa 606
Episode in
Podcast mossegalapoma
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi comentem, entre d’altres temes, l’èxode de X a Bluesky, el temor del nou mandat de Trump i com estan injectant vulnerabilitats al codi d’empreses “hackejant” ChatGPT i similars.
PART 1
Com estan injectant vulnerabilitats al codi d’empreses “hackejant” ChatGPT i similars
Èxode de X a Bluesky
PART 2
Temors del nou mandat de Trump
PROPOSTES MOSSEGUIS
(SinnerBOFH – Clons) Si l’altre dia vaig proposar un clon de un Mac Pro que fins i tot els hi copiava el preu i la capacitat de ratllar formatges, avui proposo una caixa inspirada en el Mac Pro. No te totes les rucades de les rodes d’aire rodones 3D, però està molt be. I el preu es més assequible (uns $250)
(Francesc Febrer – Pocket Casts) Companys, encara que en teoria aquest sigui un grup per la gent “de la poma”, us anunciï que ja està publicada la versió en català de Pocket Casts, el reproductor de podcasts, que he traduït. Així ja està disponible en la nostra llengua en totes les versions, iOS, escriptori i web, i ara, Androide.
(Ramon M. Gallart – Entrevista) Per als malalts de David Gilmour, entrevista amb Rick Beato a YouTube–
(SinnerBOFH – Carl Sagan) Si et va agradar la sèrie Cosmos i el llibre del mateix nom, os recomano les 6 lliçons magistrals “Els Planetes”, que el professor Carl Sagan va presentar al Nadal de 1977 a The Royal Institution of Great Britain. Un Carl Sagan fantàstic i divulgatiu, amb jaqueta de pana, explicant a la quitxalla el que la ciència de 1977 coneixeia dels planetes. Amb exemples, llenguatge planer, objectes, i màgia. El to pausat i segur d’en Carl Sagan fa que el seu anglès s’estengui prou bé. Les 6 lliçons, d’una hora cadascuna. Disponibles a YouTube.
(Rub – anell intel·ligent) El més i millor anell intel.ligent, ara de la marca Casio i en forma de rellotge.
(Ramón M. Gallart – Sèrie) Hi ha una peli a Netflix que és com una metàfora del que ha succeït. Imagineu que el meteorit és Trump i que el ricatxo de la nau espacial és Musk o tito Jobs. “Don’t Look Up”
(AikiMarc – Acapella) Mireu això de Maytree a YouTube.
01:21:32
You may also like View more
Macworld
Macworld is the world's leading source for information about Apple and the Apple ecosystem. 882887
www,macworld.com
email: podcast@macworld.com
X: @macworld
Threads: @macworld_hq
Facebook: Macworld Updated
La Biblio/tech/a
La Biblio/tech/a és una secció quinzenal del diari digital MetaData on Marta Clua recomana un llibre vinculat a la tecnologia. Updated
Entrevista Al Cuadrado
Podcast donde se realizan entrevistas a gente que hace entrevistas para hablar de ese formato Updated